Vannløselig vitaminer

Vitamin B -Kompleks

B-vitaminene  er vktige for nervesystemet, stoffskiftet, fordøyelsen, huden, håret, neglene, musklene, hjertet og bloddannelsen.  Man må spise b vitaminene for skjønnheten!

Gode kostkilder: Fullkornsprodukter, grønne grønnsaker, nøtter, frø og kjerner (særlig solsikke- og sesamfrø samt gresskarkjerner), belgfrukter, ølgjær, rogn og alle typer.

b-kompleks bevares best i råvarer. for ekspempel grønne grønnsaker bør spises rå egentlig. Ikke hjelkokt som institusjonsmat. Row Food spisere får de inn det meste av vitamin B.
http://goop.com/reciphttp://goop.com/recipes
 
Gjør som G. Paltrow. Hun har veldig bra row Food oppskrifter som jeg bruker i blant.
 

B-vitaminene i råvarene lett oppløses i kokevannet. Især tiamin ( vitamin B1)  ødelegges lett ved langvarig oppvarming.  Vit B1 finnes i riskli (skall av ris), hvetekim, solsikkefrø, paranøtter (og andre nøtter og frø), soyabønner og andre belgfrukter, lever og torskerogn.

For eksempel man kan prioritere å spise svart ris eller ikke rafinert ris i stedet for Basmatijan?
 
Frokost med nøtter?
 
Antibiotika, kaffe, te, stress, p-piller, alkohol, alkaliske stoffer og visse konserveringsmidler hemmer utnyttelsen av tiamin. Derfor spis frokostblandingen din og kos deg med kaffe halv time etter.  
 
Koenzymene dannes særlig i tarmens slimhinne, leveren, nyrene og hjertemuskulaturen under påvirkning av hormoner fra skjoldbruskkjertelen.
B2 er en viktig vitamin for  slimhinner, hud, øyne, hår, fordøyelse, lever, nyrer, hormonbalansen og generell energi.
Riboflavininntaket er også av betydning for kroppens opptak av B6.
Lever, hvetekim, torskerogn, fet fisk, eggeplomme, sopp, ost, brokkoli, bønner, erter, nøtter og frø. I en vanlig norsk kost bidrar melk og ost med halvparten av riboflavininntaket, kjøtt, blod og innmat. 15 %, kornvarer 10 %, egg 6 % mens bær, frukt og grønnsaker utgjør 9 %.
Egg er en bra kilde for Vit. B2
 
Niacin ( vitamin B3) Niacin inngår i koenzymer som er viktig for reduksjons- og oksidasjonsreaksjoner samt kroppens omsetning av glukose, aminosyrer og fettsyrer. 
B3 er viktig for fordøyelsen, regulering av blodsukkeret, det bidrar til å senke blodkolesterolet og har stor betydning for musklene, sentralnervesystemet, leveren og huden.
 
Vitamin B3 finnes i lever, kjøtt, fisk, fjærkre, soyabønner, soyamel, bønner, sopp, nøtter, reker, kål og eggeplomme.
 
Pantotensyre (vitamin B5) finnes i lLever, eggeplomme, rogn, hvetekli, nøtter, havregryn, erter, ost, kalvekjøtt, kylling, brokkoli, fet fisk. En vanlig dansk kost er beregnet til å inneholde 5 mg pantotensyre på.
Med mangelen :allergier, uren hud, skallethet på grunn av plutselig eller hurtig hårtap, tidlig aldring, hyppige infeksjoner, trettet, rastløshet, lavt blodsukker, gikt og leddsmerter kan ha sammenheng med mangel på pantotensyre.
B3 mangel?
 
 
 

 

Kommentarer