Tyrkisk pannekake og ayran i Ephesus


Hei igjen, hvor var jeg? i Odeon...



Leonora prøver å synge for å teste akustikk

Vi går videre i hoved gaten

Hoved gaten Curetes by. Det er marmor gata


Bente er  på rådhusplasset ( byplasset)


Fot avtrykket i gaten viser veien til bordellet. Dette avtrykket finnes i midt marmorgaten opp mot store teateret. Bordellet stammer fra 4 f Kr, århundre. Det var  full helsesjekk i bordellet. Mennene som kom til huset, måtte vaske hendene og føttene før de fikk forbi en tomrom og til salong. Huset var full av renslighet, var tilegnet til Venus og det stod derfor statuetter av Venus (Afrodite) i marmorhuset.


Jeg klarer ikke hvem han var.  


Det store teateret

Dette har blitt utgravd kontinuerly i mange år. De siste bygningsmessige endringene ble gjort av Keiser Claudius og Keiser  Trajan . 25.000 tilskuere fikk plass i teateret. Det var 22 trappetrinn i hver av de 2 avsatsene.  Fleste av stein trapp setene ble fraktet bort tilbruk andre steder. Dette sted var  viktig både for avgudsdyrkning og kristendom. I store kampene mellom tilhengerne av Kristus og Artemis ble nettopp dette stedet.


Det er varmt, vi er  sulten , tørst for kaldt vann. Men vi har bare ganske lunken vann med oss. Vi er  trett, sltien på benene. Ingen orker  å gå lenger. vi må videre til Maria's hus men først MAT! PLEASE....

GØZLEME
Det er  bare så godt.  Det er samme som pannekake men ikke så tykk.  Deien er  utrolig tynn og stor. Ingredisenser:  Mel, vann, salt, yogurt. Eddik brukes også i noen områder. Det krever erfaering å åpne dei.

Når vi åpner børek eller gøzleme dei, pleier vi åpne ca 30-40 dei. Det krever  både skulder, og rygg. Benene blir  bra  nummen etter 10. dei. Neste step:

steking av deien. Men det hjelper å fylle i deien med du vil spise med. Cottage cheese og persille, løk og  potet, kjøtdeig og løk er neon av dem.  Cheese og persille er min favoritt.  Deien grilles på en  jernplate. Plate kan brukes enten med strøm eller båll. Det er nesten fest å lage gøzleme.

Denne gøzleme er med ost og persilleog tomat. Vi kommer itl å smake den når vi reiser til Side i 1 september. hva kan amn drikke ved siden av  gøzleme? det er opp til hver enkelte. men  om du vil smake  tyrkisk mat må du drikke ayran eller tyrkisk tea.


Ayran er ein tyrkisk jogurtdrikk. Han blir laga ved å blanda to delar jogurt med ein del vann, som regel med salt oppi, og av og til med urter som sitronmelisse, peparmynte eller basilikum.
Ayran skal serverast kald, vanlegvis til kjøt, kebab eller rundstykke. Du kan få servert drikken på  restaurantar og kebabkioskar.

Snart tar vi bussen til Maria's hus.


Kommentarer