Fremover -fredag , 18 november 2011 side 18-19


Det er leser innlegg fra FFA fotball gruppen. De har vært i Antalya på treningstur og de skriver deres opplevelser. De gjør det hvert år.
De skriver stor sett stor fornøyelse som jeg er veldig glad for. De har også to paragraf om ”møte med annen kultur” og ”ikke samme kvinnesyn”.
Oi. Jeg  ble nysgjerrig og begynte lese den.
Møte Med Annen Kultur:
En av de dagene gikk vi bort fra daglige skjemaet, og tok turen inn til Antalya for  å se fotballkamp. Laget vi skulle se på het Antalyaspor og spiller i Tyrkias øverste divisjon. Det var en kamp med enormt mye liv på tribunene, til tross for at laget tapte kampen. Spesielt på denne kampen ble vi oppmerksom på en av mange  kulturforskjeller.

Ikke samme kvinnesyn:
Vi merket at kvinnesyn var noen annerledes enn hva vi var vant til hjemme. Det var svært få kvinner blant publikum, men det virket likevel ikke som at de var uønsket. Dette synets gjennom at jentene fra FFA fikk gratis inngang til kampen i motsetning til at guttene måtte betale. Dette var en av mange lærerike opplevelser, hvor vi fikk et lite innblikk i den tyrkiske kulturen.

Jeg vet ikke hva jeg skal si.. Det er  to unge  mennesker skriver dette kommentaren. Jeg er nødt til å respektere det. Men jeg er ikke nødt til å enig med dem.

Mange som reiser utlandet prøver  å finne en åpenthet i det andres kultur. De sammenligner alt med den norske kulturen. Jeg har opplevd flere ganger som noen kommentarer kvinnesyn i tyrkiske kulturen. Jeg har vært i Blacova termal senter i Izmir med norske pasienter, jeg opplevde de setningene dag etter dag. Det er veldig lett å være tilskuer i et situasjon og vurdere situasjonen med sin egen klokhet. Uten å spørre skuespillerne.
Her er det en ungdomsgruppe som har vært i Tyrkia ca 11 dager. De bor 4 eller 5 stjerne hotell, de er ganske skjermet fra daglig tyrkiske rutiner. De treffer eneste  hotell personalet som arbeider fra kl 07 på morgen til mulig kl 2300 på kvelden. De opplever tyrkiske gjestfriheten i hotellet og i fotballkampen.
Sannsynligvis de har ikke vær t på bazaar, ikke besøkt et eneste familie, de har ikke vært i andre tyrkiske arbeidsplasser, de har ikke snakket med neutrale tyrkiske damer, de har ikke spurt en eneste mor, datter eller bestemor om hvordan er det å være kvinne i Tyrkia men likevel har de kjønt at det er  annerledes kvinnesyn i Tyrkia. Med Å være i en eneste fotball kamp.
Norge er  ski land, Tyrkia er  fotball land. I Tyrkia er det sånn: Folk er villig til å selvmord i Tyrkia om fotball teamet taper. Dette  har skjedd. Vi i Tyrkia pleier vi henge to bilder på veggen: Atatürk, og fotball teams bilde.
Vi har enormt mange TV kanaler i Tyrkia. Flere av dem sport kanal: svømmer har sin egen tv kanal, basket har sin egen tv kanal, sport kanaler, eurosport og fotball kanaler som viser fotball 24 timer i døgnet. Gjerne si 36 timer i døgnet. Stor sett alle familie medlemmene ser på de kanalene. Ja, det er kanskje mann folk ser mer enn kvinnfolk
De unge menneskene har vært på  e’n fotballkamp i Tyrkia. Det er tilfeldigvis denne kampen. Det var tilfeldigvis få damer i kampen. Dette forteller ikke kvinnesyn, dette forteller at kanskje helt tilfeldig damene ville ikke være med akkurat i denne kampen. Jeg synes det er alt for tidlig å dømme Tyrkia på sin skjeive kvinnesyn fordi de unge menneskene så bare få damer  i en eneste fotballkamp.  De burde reise til andre byer, andre kamper for å kunne si noe så bestemt beslutning.
Ikke minst fordi jentene fikk komme inn gratis men guttene måtte  betale. Herregud det er gjestfrihet, de ville gi komplimang. Hvordan kan dere tro at det er  kvinnesyn i Tyrkia.

Kommentarer