Enumettede fettsyrer





Hva er enumettede fettsyrer?

Innen ernæring er en enumettet fettsyre en type fettsyrer med en enkelt dobbeltbinding i fettsyrekjeden, hvor alle karbonene i kjeden er enkeltbindinger, i motsetning til flerumettede fettsyrer som har mer enn én dobbeltbinding. (1). De er  flytende oljer.
Oljesyre er en enumettet fettsyre, og det er den fettsyren som har størst naturlig utbredelse.(2) I kosten Kroppen kan produsere oljesyre selv.

 I kosten finner vi mye oljesye i:
Palmølje, Mandler, maisolje

Enumettede fett
- Reduserer risiko for koronar hjertesykdom.
- Gir arteriell elastisitet. økt elastisitet i arterieveggene på lang sikt vil redusere kardiovaskulært stress stress, og dermed risikoen for vanlige dødsårsaker – hjerteinfarkt og hjerneslag.(3)
- Kollesterol regulerende
- Antiinflammatoriske, antitrombotiske, antihypertensive og vasodilatoriske effekter både på dyr og mennesker. (3)

Vi tar oliven olje som eksempel til enumettede fett:
Kaldpresset olivenolje er nokså ulik andre vegetabilske oljer, som normalt produseres ved å raffinere rene naturprodukter. Det består av 77 % enumettet fett, 9 % flerumettet fett og 14 % mettet fett. Olivenolje inneholder også omega-3-fettsyrer. Den har lavt syreinnhold, er gul-grønn i fargen og har en mer distinkt aroma. Flasken til oljen helst bør være mørk med kork, som gir oljen maksimal beskyttelse både mot lys og luft.

Olivenolje er spesielt egnet til steking på grunn av dens høyevarme (jomfruolje 190 °C, raffinert olje 220 °C).(1) . Klassifiseringen av olivenolje:
  • Virgin: oljen blir produsert ved fysisk eller mekanisk behandling, altså uten kjemikalier. Betegnelsen jomfruolje brukes i forskjellige sammenhenger, avhengig av om man snakker om produksjon eller utsalgsmerker (se neste seksjon).
  • Raffinert: oljen har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker (karakterisert som defekter) og syreinnholdet (frie fettsyrer). Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje
Hvordan smaker oljer?
-         Rapsolje har nøytral lukt og smak, (har mer enumettet fett)
-         olivenolje kan smake nokså mye. (har mer enumettet fett)
-         Solsikkeolje har en litt nøtteaktig smak (har mer flerumettetfett)
-         maisolje gir søtlig smak. (har mer flerumettetfett)
-         Soyaolje smaker også ganske lite (har mer flerumettetfett)
Hvordan kan vi bruke enumettet fett i maten?
Baking : Soya, mais og solsikkeoljer passer fint til baking. De oljene har høyere flerumettet fett enn enumettet fett derfor de tåler ikke høy varme. Derfor er det best egnet for baking enn steking. (5)
Flytende margarin kan også brukes for baking.
Steking : Ved steking av oljen over 190 grade  skjer en oksidering/harskning av oljen og det dannes ugunstige stoffer. Jo mer flerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering. Olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempel soyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer ved steking. (4). Det er gunstig å velge opptil 150 grader i langstek. Men om du vil steke løk eller hvitløk i olivenoljen som varmes opp i pannen, tåler oljen høy temperatur bedre.Fordi man brukes ikke lang tid fro å steke hvitløk.
Kokosfett holde seg  hardt i romtemperatur , derfor den oljen tåler aller aller best til høy temperatur.
Til steking på lav varme: ved ovnsteking og i gryteretter og supper rett før servering bruk kaldpresset olivenolje/rapsolje, eller kombinasjon av klarnet smør og olivenolje/rapsolje, evt.
Til kald bruk: i salater, dressinger, majones, pesto osv, bruk kaldpresset olivenolje eller rapsolje, gjerne blandet med kaldpresset linfrøolje i et forhold 3:1. Det øker inntaket av plante-omega 3. (5)
Hva ellers kan man bruke oliven olje som?
  • sminke fjerner
  • ansiktmaske:  lag ansikt maske emd oliven olje, egge plumme, naturel yogurt
  • massere leppene med olje og honning blanding
  • Massere hodet bunn med oliven olje en gang i 2 uke i sommer for å fukte håret og hår bunn etter intense solvarm. man holder olje i håret et par timer og vasker. gjerne gjør dette på kvelder at oljen steker ikke hoden under solskinn.
  • kroppsskrubb: Bruk bland havsalt og oliven olje . Hvis du vil ha god lukt på oljen kan du godt blande oljen med lavendel eller peppermynte
  • dusj olje i dusjen eller i badekar.
  • Oliven olje brukes også som basis olje for å lage massasje oljer.

Kilde: 
http://no.wikipedia.org/wiki/Olivenolje (3)
http://www.kjøkkenskriveren.no/id/125.0 (4)
http://www.tv2.no/gmn/fedon-disse-matoljene-skal-du-bruke-3625125.html (5)
 

Kommentarer