Alkoholen rute i kroppen " 1"


Alkoholens vegkart i Kroppen:

Fra munnen til magen:


En del av alkohol forbrennes og absorberes i magesekken Den absorbsjon gjør at blodårene trekker alkoholen og deler ut resten av organene og musklene.

Hvis alkoholinntak blir samtidig med  måltid blir tømmingen av  magesekken senere enn bare alkohol inntak.  matinntaket  øker muligheten for at alkohol forbrennes før den kan absorberes til resten av kroppen. Mesteparten av alkoholen er absorbert fra fordøyelsessystemet 30–90 minutter etter avsluttet inntak (ved faste), mens det kan gå 3 timer når alkoholen drikkes samtidig med matinntak.

Alkoholkonsentrasjonen i blodet er normalt 0 ‰, og den begynner å stige få minutter etter at man har inntatt alkohol. Toppkonsentrasjonen nås på den tiden all alkohol er absorbert, dvs. fra 30 minutter til 3 timer etter avsluttet alkoholinntak. Så snart det foreligger målbare alkoholkonsentrasjoner i blodet, starter nedbrytningen. Denne foregår i leveren. Der omdannes alkohol først til acetaldehyd som så omdannes videre til eddiksyre, som kan utnyttes videre i leveren og alle andre organer og vev. Alkoholforbrenningen går med konstant hastighet og er slik hos de fleste at blodalkoholkonsentrasjonen vil reduseres med 0,12–0,18 ‰ per time, uavhengig av blodalkoholkonsentrasjonens størrelse. Sagt på en annen måte forbrenner man ca. en standard enhet på 1,5–2 timer. Alkoholforbrenningshastigheten er upåvirkelig av f.eks. muskelarbeid og av de fleste medikamenter. Alkoholen fordeles i kroppsvannet (alkoholens fordelingsvolum) som utgjør 50–70 % av kroppsvekten hos kvinner og 60–80 % av kroppsvekten hos menn.


Fra mage til tynntarm:

Ca m5 % av alkohol blir levert ut gjennompust, ca 20% av alkohol forbrennes i magesekken , mesteparten av alkohol du drikker absorberes gjennom tolvfingertarmen (tynntarmen).

Fra tynntarmen til leveren:

Alkohol renner fra tynntarmen til leveren gjennom en stor blodåre.

 Lever:

Alkohol blir metabolisert i leveren. Den omdannes til energy av en koenzym som heter: NAD (nikotinamid-Adenin dinucleotide dinucleotide). NAD’s oppgave er å omdanner andre elementene til  glukose. Men når det er alkohol i systemet, stopper NAD alle andre jobbene sine og omdanner alkohol til energy. ( her kan vi begynne snakke om starten av overvekt, ølmage osv. )

En normal sunn lever kan behandle ca 0,5 gram ren alkohol (som er 6 til 12 g. av øl, 5 g av vin ) i en time.

Mens en stor mengde med alkohol står i kø for  å bli brukt av lever, skjer det store ting i resten av kroppen pga den alkoholen som ble absorbert av blodårene. De absorberte alkohol påvirker på hjete, lunge og nerve systemet


Hjerte:

 lkohol reduserer muskel kontraksjonen i hjerte og blodårene.  Blodårene i kroppen jobber slappere, hjerte pumper ut mindre blod, og blodtrykket går ned midlertidig. Blodtrykket kan bli lavere så lenge som en halvtime.

I mellomtiden flyter alkohol i blodet fra hjertet ditt gjennom lungene. Der puster vi alkohol lukt. Det er den lukten politiet måler som promille.

Alkohol gjør at blodårene utvides, slik at varmeblod strømmer ut mot huden. Det gjør at man blir varm, alkohollukt i huden og rødme etter alkoholinntaket.

Hjerne og nervesystemet:
Alkohol er en beroligende middel.  Alkohol bremser overføring av impulser mellom nervecellene som kontrollerer tanke og bevegelsesevne.

Det er derfor man mister sin motoriske kontroll og tanke evne. Tenkning lir uklar, vurderingsevne svekkes.

Produksjon av antidiuretisk hormon:

Alkohol reduserer produksjon av antidiuretisk hormon, som holder deg fra å gjøre for mye urin. Det gjør at du kan muset mye  væske, vitaminer og mineraler. Du blir også veldig tørst. Denne syklusen fortsetter så lenge du har alkohol sirkulerer i blodet ditt, eller med andre ord, til leveren din klarer å produsere nok ADH for å forbrenne all alkohol du har.

 

Kilde http://www.dummies.com/how-to/content/how-your-body-processes-alcohol.html

Kommentarer