Fettløselig vitaminer

A, D, E,K vitaminene er fettløselig vitaminer. Det betyr det de må fordøyes sammen med fett for at kroppen skalbruke dem.
For eksempel: Gulrot er rik med vitamin A. Vi spiser dem som mellommåltid og uten fett. Vi skreller dem bare og spiser den. Men hvis vi hadde laget gulrotsalat med tilsatt olivenolje, hadde kroppen fordøyet vitamin A mye bedre.
Eller tzatziki som dipp.

Vitamin D er nødvendig for bygging og vedlikehold av benstruktur og tenner. Vitamin D sørger også for at kalsium frigjøres til blodet, noe kroppen er avhengig av. Synergien mellom vitamin D og kalsium er altså viktig. Vitamin D sammen med parathyroidhormonet, som produseres i biskjoldbruskkjertlene, sørger for absorpsjon av vitamin D i tarmen, hindrer tap av kalsium i nyrene og fremmer lagring av kalsium i benvevet.

Vitamin D er også fett løselig vitamin. Det vil si at hvis du vil at benstrtukturen din eller tennene skal bli sterk og du skal ha de tennene i munnen din helt til du blir 99 år gammel, må du  ta inn vitamin D med fett.
For eksempel: tran

eller kakao med helmelk

Vitamin E (tokoferoler) finnes i planteoljer, kornprodukter, nøtter og avocado. Vitamin E er en viktig antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradikaler og holder cellemembranen myk.
Moderate doser av vit. E styrker immunforsvaret, får sår til å gro fortere og forbedrer sirkulasjonen i kroppen.
Vitamin E i moderate doser kan redusere forekomst av astma hos barn.
Det er innholdet av vitamin E i maten vi spiser som er viktigst. Vitamin E fra kosttilskudd gir ikke samme effekt.

  • Vitamin E kan virke alene eller sammen med vitamin C, selen og sink
  • Vitamin E er også viktig for fruktbarhet hos menn, og for nervesystemet og muskulatur.

  • Viktigste naturlige kilder
    • Margarin og planteoljer (hvetekimolje, soyaolje, olivenolje, maisolje, rapsolje og solsikkeolje)
    • Fullkornprodukt, mandler og nøtter
    • Fisk og tran
    • Frukt og grønnsaker med høyt fettinnhold som for eksempel avocado og mango
    For eksempel Guacamale


    eller mango


    Vitamin K er et fettløselig vitamin. Bokstaven K står for koagulasjon (blodstørkning). Vitaminen finnes i grønne  planter og produseres av bakterier i tarmen.
    Vitaminet er delaktig i koagulering av blod og delaktig i opptak av vitamin D.
    Mangel på vitamin K fører til økt blødningstendens.
    Stort inntak av vitamin A og vitamin E kan føre til vitamin K-mangel.

    Grønne planter som salat, brokkoli og spinat inneholder mye vitamin K. Andre kilder er meieriprodukter, kornprodukter, kjøtt, frukt og sjokolade.
    For eksempel  spinatsalat med ost er veldig god eksempel for vit K.




    Kommentarer