Jern og jernmangel

Jeg fikk et spørsmål i dag om jern... hvor vi finner jern? hvorfor er det jern mangel ? Jern tilskudd? Idrett og jern?
 
 
Hva gjør jern?

Den biinder oksygenet til de røde blodlegemene.

Hva kalles  jern mangel?
Anemi
2/3 deler av jerninnhold finnes i blod og i musklene
1/3 del av jerninnholdet er lagret i leveren, milten, og beinmargen hvor de røde blodlegemene dannes

 
Hva er hemoglobin? hva er myoglobin?
 
 
Hemoglobin som gir fargen til blodet, består av 4 proteiner med hver sitt jernatom. Hvert jernatom kan binde ett oksygenmolekyl (O2) til seg. 
Myoglobin i musklene inneholder også jern. Myoglobin minner nærmest om et kvart hemoglobin og har da også samme funksjon.

Forskjellen er at myoglobin binder seg bedre til oksygen enn hemoglobin og derfor "suger" oksygen fra blodet over i arbeidende muskler, slik at oksygenet ender i musklene, hvor det skal brukes.

Jern i kosten:
Korn og  korn produkter bidrar med 60 %
Kjøtt bidrar med 20 %
Frukt og grønt ( brokkoli) bidrar med ytterligere 20 %
Jjern fra kjøtt  - opptas lettere i mage-tarm kanalen.
Kun rundt en tidel av det jernet vi inntar, tas opp i kroppen.
 
 

 
Når det er jenmangel k kroppen og lever, milt, og beinmarg lagrene blir tømt av jern blir pasienten behandlet og i denne perioden fylles jern lagrene opp.

Jerntilskudd gir IKKE  flere røde blodlegemer på samme måte som dopingmidlet erytropoietin (EPO). 

Inntaket av jern:
 
Kroppen trenger minst 10 mg (M) og 18 mg (K) jern hver dag og dette kan tas med daglig kosthold.
- Jern tilskudd skal tas mellom måltidene.
- Jern opptas fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken.
Kjøtt og blodprodukter opptrer en del av jernet bundet til hemoglobin og myoglobin( hem-jern)

C-vitamin øker opptaket av jern. Derfor er det lurt å spise C-vitaminrike matvarer, for eksempel sitrusfrukter, sammen med jernrike måltider.Vitamin C øker kroppens evne til å tå opp jernet, poteter, grønnsaker og appelsinjuice kan stimulere opptaket av jern.
- Kli og korn inneholder relativt store mengder jern (5-15mg pr. 100 g vare). Fibrene i kli og korn inneholder fytinsyre. Fytinsyre har den negative evne at den binder viktige mineraler bl.a. jern. Hvis man baker brødet selv er ikke dette noe problem, hvete, rug, bygg og havre inneholder nemlig enzymet fytase som fullstendig bryter ned fytinsyren.
Dersom du spiser mye kli og helkorn bør du "skylle" ned kornfibrene med et glass melk ( 1 gram kli inneholder 7 mg fytinsyre, 1 mg fytinsyre kan binde ca, 1.7 g kalsium). Kalsiuminnholdet i melken vil til en viss grad kunne nøytralisere fytinsyren, slik at de øvrige mineralene ikke bindes så lett til fytinsyren og dermed lettere blir tatt opp i kroppen.
- Hemmende faktorer for jernopptaket er te, kaffe og alkaliske (syrenøytraliserende) stoffer f.eks. natriumbikarbonat.



Resten fortsetter vi senere....


 








 .
.

Kommentarer