Kreatin mat og kosttilskudd

Jeg bruker kreatin i perioder. Da er det på tide si hvorfor jeg bruker den. Jeg fant veldig overstiktig besrkrivelse i wikipedia og kopierte den.

Kreatin er en nitrogenholdig organisk syre som finnes naturlig i dyr og bidrar til å levere energi til alle celler i kroppen, hovedsaklig muskler ved å øke dannelsen av adenosintrifosfat (ATP).
Kreatin produseres naturlig i kroppen fra aminosyrer primært i nyrene og leveren. Det transporteres i blodet for bruk av muskler. Omtrent 95 % av den menneskelige kroppens totale kreatin ligger i skjelettmuskel. Kreatin produseres fra L-arginin, glysin, og L-metionin.
Cirka halvparten av lagret kreatin fra kjøtt det vi spiser. Pasteurisert kumelk inneholder høyere nivåer av kreatin enn morsmelk.
Men helst pastorisert, ikke samme som i bilde.

Bruk som kosttilskudd
Kreatintilskudd er populært blant idrettsutøvere, kroppsbyggere og andre som ønsker å få muskelmasse;
Langtidsbruk viser kreatin: Informasjon ffra ” The Mayo Clinic”
- øker astmatiske symptommer
- øker allergi
- kan påvirke hydrering og varmetoleranse og føre til muskelkramper og diaré,
- anbefales til pasienter med nyresykdom bør ikke å bruke kreatin tilskudd.
- anbefales  til pasienter med leversykdommer ikke å bruke kreatin tilskudd.
I teorien kan kreatin endre virkningen til insulin. Forsiktighet anbefales hos pasienter med diabetes eller hypoglykemi, og de som tar medisiner, urter, eller kosttilskudd som påvirker blodsukkeret.
Kreatin anbefales ikke under graviditet eller amming på grunn av mangel på vitenskapelig informasjon.


 
Men kreatin har ikke bare bivirkninger, har også postitive effekter som kan brukes ved en del syksommer.
Kreatin har blitt brukt for å behandle en del neuromuskulære sykdommer som , nevrologiske og nevrodegenerative sykdommer (artritt, hjertesvikt, Parkinsons sykdom, stillstand atrofi, gyrate atrofi, McArdle sykdom, Huntingtons sykdom, diverse neuromuskulære sykdommer som ALS eller Lou Gehrig's sykdom, mitokondrie sykdommer, muskeldystrofi, og neuroprotection).
Det er grunnen til det er at kratin øker øker muskelstyrken i kroppen.
Effektene av kreatin i nervecellene i musemodellen av ALS kan skyldes enten til økt tilgjengelighet av energi til skadde nerveceller eller til en blokkering av den kjemiske veien som fører til celledød. Et tilsvarende lovende resultat har blitt oppnådd i å forlenge livet av transgene mus rammet av Huntingtons sykdom. Kreatin behandling minsket hjerne atrofi og dannelsen av intranuclear inneslutninger, dempet reduksjoner i de striatale banene N-acetylaspartate, og forsinket utvikling av hyperglykemi.
Kognitiv evne:
En del av forskningene viser at kretain øker intelligensen hos eldre. Forskerne konkluderte med at "tilskudd av kreatin betydelig øker intelligens sammenlignet med placebo. En senere studie fant at kreatintilskudd bedret kognitiv evne hos eldre. En studie på unge voksne (0,03 g / kg / dag i seks uker, for eksempel 2 g / dag for en 70-kilos person) mislyktes imidlertid i å finne eventuelle forbedringer.

Kilde:
«http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Kreatin&oldid=13075830»
http://no.wikipedia.org/wiki/Kreatin

Kommentarer